|
Lezing door Erik Daams op 18 november 2019 - Een klassieke filmheld, Humphrey Bogart |
Op maandagavond 18 november staat Humprey Bogart centraal in de lezing van Erik Daams.
Bogart, met zijn afgemeten wisecracks en onafscheidelijke sigaret, is een icoon van de cinema. In 1999 werd hij door het American Film Institute gekozen tot de grootste mannelijke filmlegende aller tijden.
In de periode 1936-1940 maakte hij onder contract bij Warner Brothers liefst 28 films, lopende bandwerk waarin hij meestal een gangsterrol had. In 1941 brak hij definitief door met High Sierra en The Maltese falcon. Daarna volgden nog meer klassiekers, zoals Casablanca, Key Largo en The big sleep.
Het was allemaal ‘film noir’, maar "Bogie" had meer in z’n mars. In 1951 ontving hij eindelijk een Oscar voor beste acteur voor zijn kleurrijke rol in The African Queen. Hij had toen al een Oscarnominatie op zak voor Casablanca en zou er nog eentje krijgen voor The Caine mutiny.
Ook in zijn persoonlijk leven toonde Bogart lef: samen met zijn vrouw Lauren Bacall protesteerde hij als een van de weinige grote filmsterren in 1947 tegen de anti-communistische heksenjacht van senator McCarthy die ook voor veel ellende in Hollywood zou zorgen. Weliswaar nuanceerde hij kort daarna zijn actie, uitdrukkelijk met de bedoeling om de onvermijdelijke commotie in Hollywood en daarbuiten te dempen. Hij publiceerde een artikel waarin hij met nadruk stelde géén communist te zijn. Dat zou ook behoorlijk 'out of caracter' zijn geweest, want hij kwam uit een zeer welvarend gezin.
Humphrey's vader, een hartchirurg, kon zijn stamboom terugvoeren tot de eerste Hollandse baby die in de Nieuwe Wereld was geboren (voor Bogart, lees Bogaert). En zijn moeder, een zeer succesvolle art director in de reclame èn fanatiek activiste voor vrouwenrechten, stamde af van een van de opvarenden van de Mayflower. Vanwege zijn gepriviligeerde afkomst heeft Bogart altijd enigszins neergekeken op het beroep waarmee hij uiteindelijk wereldfaam zou verwerven. Niettemin heeft hij altijd zijn werk op het toneel en de set stipt, accuraat en met overgave vervuld. Bogart nam nooit een blad voor de mond: hij kon confronterend eerlijk zijn, maar hij had ook humor en zelfspot. Hij straalde iets melancholisch uit, alsof hij het niet kon helpen als het lot hem weer met een 'bad hand' opzadelde.
Als school drop out wist hij niks beters te verzinnen dan door te gaan in zijn jeugdhobby, maar de eindeloze hoeveelheid rolletjes in romantische komedies op Broadway en vervolgens sleetse gangstervertolkingen in B-films zorgden bij hem niet voor veel enthousiasme. Hij speelde liever tennis, schaakte verdienstelijk of ging graag zeilen. En verder dronk hij erg veel.
Pas vlak voordat hij zijn vierde vrouw bij de opnames van To have and have not (1944) ontmoette, de bloedjonge Lauren Bacall, was Bogart een filmster geworden. De doorbraak naar die status dankte hij aan de loyaliteit van vrienden als acteur Leslie Howard en regisseur John Huston. Vaak is Bogart gecast als cynische, eenzame en kankerende ruwe bolster, maar de kijker kon ook de daarbij behorende blanke pit vermoeden.
Humphrey Bogart is al zo lang geleden overleden - in 1957 - dat hij vergeten zou kunnen worden. Dat mag in het licht van de filmgeschiedenis niet gebeuren!
Praktisch:
Maandag 18 november 2019
Locatie: Film Atelier Den Haag,
Herenstraat 8, tel. 070-780 16 57
Deur open: 19.15 uur. Start programma: 19.30 uur, verwacht einde 22.00 uur.
Er is plek voor maximaal 15 personen. Toegang € 8,50 inclusief koffie/thee/iets lekkers.
Aanmelden? Stuur een email naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
-
Huisje Film Atelier te koop
6 september 2023 - Tot aan corona deed het voormalig pakhuisje aan de Herenstraat dienst als plek om films te conserveren én als vergaderlocatie. Intussen worden de films op de Juffrouw Idastraat geconserveerd en bestaat de vergaderlocatie niet meer. Het is tijd voor een nieuwe fase en sinds vandaag staat het huisje te koop via Bliek Makelaars.
Lees verder
-
Einde vergaderlocatie Filmatelier
Mei 2022 - De corona-epidemie heeft helaas net te lang geduurd voor het Filmatelier om de vergaderlocatie te kunnen handhaven. Al in oktober 2020 sloot de locatie op Herenstraat 8 zijn deuren, maar begin 2022 is ook de vergaderlocatie op Herenstraat 8D gesloten.
Lees verder
-
Celluloid filmcollectie Haags Gemeentearchief
Augustus 2022 - Dit jaar wordt in het Filmatelier hard gewerkt aan het helpen conserveren van de 16 en 35mm filmcollectie van het Haags Gemeentearchief. Een gedeelte van de collectie is reeds gedigitaliseerd en te bekijken via de website van het gemeentearchief.
Lees verder
-
Laatste nieuws
Excuus voor de lange radiostilte! Er was niet zoveel leuks te melden helaas... De lezingen- en vergaderlocatie aan Herenstraat 8 bestaat helaas niet meer. Maar de andere helft van het Filmatelier, op Herenstraat 8D, is er gelukkig nog wel!
Lees verder
-
Nieuwe lezing Erik Daams op 24 februari 2020 - Clemens Klopfenstein
In Erik Daams lezing op maandagavond 24 februari 2020 staat de Zwitserse Clemens Klopfenstein (1944) centraal. Deze Zwitserse fotograaf, kunstschilder, cameraman, scenarioschrijver, editor, regisseur en producent van zijn eigen films is veel minder bekend dan land- en generatiegenoten als Alain Tanner, Claude Goretta, Michel Soutter of Yves Yersin. Tijdens zijn lezing zal Erik laten zien en horen waarom dit volkomen ten onrechte is!
Lees verder
-
Optiteling en beginscenes - 14 oktober 2019 lezing door Erik Daams
Op maandagavond 14 oktober schijnt Erik Daams zijn licht op het belang van een goede optiteling en beginscènes van een film. Speciale aandacht heeft hij voor Saul Bass, de artiest aan wie het Haags Filmhuis in oktober 1996 een speciaal filmprogramma wijdde. Volgens dagblad Trouw stond Bass vanwege zijn 'schitterende film-préludes te boek als 'de meester van het voorspel', 'de heruitvinder van de creatieve credits' en 'de man die het kijkgedrag in de bioscopen grondig veranderde'.
Lees verder
-
Uitnodiging wijkbrunch Bewoners rondom het Plein - 26 mei 2019
De werkgroep Groen & Water van de bewonersvereniging Bewoners rondom het Plein organiseert op zondag 26 mei 2019 een wijkbrunch met groene insteek in de Herenstraat. Voor alle bewoners rondom het Plein: kom ook! En neem je buren mee!
Lees verder
-
L’histoire kaputt - Tentoonstelling van en over Alex van Warmerdam in EYE t/m 2 september 2018
Toen EYE drie jaar geleden aan Alex van Warmerdam vroeg om een tentoonstelling over zijn werk in te richten, was hij meteen bereid om met de conservator Jaap Guldermond en zijn staf samen te werken. Alex van Warmerdam ging de uitdaging aan om zijn oeuvre, niet alleen films maar ook beeldende kunstwerken en installaties te transformeren naar een tentoonstelling. De tentoonstelling is nog tot en met 2 september bij EYE in Amsterdam te zien. Lees hier het artikel dat Dorothee Verdaasdonk over de tentoonstelling schreef.
Lees verder
-
Cinetoko Fest 23 juni 2018 - Animatie en Filmfestival
Cinetoko bestaat 10 jaar: reden voor een eendags festival waar film en animatie centraal staan. Een uit de kluiten gewassen feest in The Grey Space in the Middle op zaterdag 23 juni vol met lezingen over film, animatie en bewegend beeld, nationale en internationale sprekers, een Q&A met makers, workshops en ook een expositie met een eigen kijk op motion design. Een zonnige dag vol met visuele prikkels in het centrum van Den Haag.
Lees verder
-
Nieuwsbrief mei 2018
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde over de aankomende lezingen die op het randje van april en in mei 2018 op het programma staan. Plus ook twee documentaire filmtips. De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
Nieuwsbrief april 2018
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde over de aankomende lezingen en de uitnodiging van Verhoeven doet buurtonderzoek die in april 2018 op het programma staan. De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
Nieuwsbrief maart 2018
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde over de lezingen en het mysterieuze filmdiner die in maart 2018 op het programma staan.De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
Dag van de Haagse Geschiedenis 14 april 2018
De Dag van de Haagse geschiedenis vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 april van 11.00 tot 16.00 uur. Vreemde Vogels is het centrale thema waar omheen zo'n 40 Haagse organisaties een activiteit hebben bedacht, waaronder ook het Filmatelier met een lezing over studentenbioscoop Kriterion, in Den Haag de enige in zijn soort.
Lees verder
-
Mysterieus film diner
Samen met Jeroen, Lynn en Laura van Mystery Dinner organiseert het Filmatelier op zaterdagavond 17 maart 2018 een speciaal mystery dinner rond het thema Film. De avond is bedoeld voor avontuurlijke filmliefhebbers die zich graag laten verrassen. Ben je zelf zo'n type of heb je zo iemand in de familie of vriendenkring? Boek dan snel!
Lees verder
-
Speciale gast bij het Filmatelier
In 2018 zal Erik Daams regelmatig te gast zijn in het Filmatelier om zijn onuitputtelijke kennis van de filmgeschiedenis en liefde voor de film te delen in een aantal lezingen. In het Filmatelier zal Erik sommige filmcursussen die hij ooit eerder gegeven heeft herhalen, maar er is ook ruimte voor nieuw werk. Zelfs een cursus-op-verzoek is mogelijk: wie graag een toelichting op een bepaald thema wil, hoeft het alleen maar te vragen.
Lees verder
-
Nieuwsbrief Zomer 2017
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde over de uitbreiding van het Atelier direct aan de Herenstraat op nummer 8. De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
9 mei 2017 - Lezing over geschiedenis van West End en Metropole in Museon
Op dinsdagmiddag 9 mei om 13.30 uur in het Museon: Uitgebreide lezing met veel beeldmateriaal over de geschiedenis en eigenheid van bioscopen Metropole en West End. Beide theaters werden in de jaren dertig van de vorige eeuw speciaal als bioscoop gebouwd. De eerste helft van de jaren vijftig waren topjaren voor de bioscopen, maar de tweede helft luidde het begin van het verval in, vooral door toedoen van de televisie. In West End draaide de laatste voorstelling in 1968, grote broer Metropole hield het ruim 35 jaar langer uit, maar is ook ten onder gegaan.
Lees verder
-
Nieuwsbrief Voorjaar 2017
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde, met berichten over twee lezingen (eentje tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis en eentje in het Museon) en een historische filmcollectie waar het Filmatelier momenteel aan werkt. De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
Het Filmatelier doet weer mee aan de Dag van de Haagse Geschiedenis
De Dag van de Haagse geschiedenis vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 april van 11.00 tot 16.00 uur. Dol op Den Haag is het centrale thema waar omheen zo'n 40 Haagse organisaties een activiteit hebben bedacht, waaronder ook het Filmatelier met een lezing over filmsterren die Den Haag bezochten.
Lees verder
-
Gelukkig Nieuwjaar!
Alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst!
Op de foto Fred en Adele Astaire. Tot Fred zijn musical films in de jaren dertig begon te maken, vormden zijn zus en hij een dansduo dat in vele theatermusicals de show stal. Adele was twee jaar ouder dan Fred, en omdat zij als kind op dansles zat, is hij ook gaan dansen.
Lees verder
-
Nieuwsbrief herfst 2016
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde, met berichten over de kinderworkshops tijdens festival De Betovering en twee lezingen (een korte en een lange) over de Haagse bioscoopgeschiedenis. De nieuwsbrief verschijnt (zeer) onregelmatig. Wie hem voortaan per email wil ontvangen, stuur een berichtje naar elisa@filmatelierdenhaag.nl.
Lees verder
-
Lezingen Haagse bioscoopgeschiedenis
De komende tijd staan drie verschillende lezingen gepland over de Haagse bioscoopgeschiedenis, het favoriete onderwerp van het Filmatelier. De eerstvolgende op zaterdagavond 10 september over West End en Metropole in buurtcentrum De Kruin in de Acaciastraat 178 A.
Lees verder
-
Nieuwsbrief Zomer 2016
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde, met berichten over de drie lezingen later dit jaar over de Haagse bioscoopgeschiedenis, de kinderworkshop Wat is Film? en de mogelijkheid om het Filmatelier nu ook voor ontbijtvergaderingen te huren.
Lees verder
-
Nieuwsbrief Voorjaar 2016
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde, met berichten over de verhuizing die inmiddels heeft plaatsgevonden, deelname van het Filmatelier aan de Dag van de Haagse Geschiedenis en opdrachten waar momenteel aan wordt gewerkt.
Lees verder
-
Nieuwsbrief Herfst 2015
Lees hier online de nieuwsbrief die het Filmatelier onlangs verstuurde, met berichten over nieuwe opdrachten, de workshop 'Wat is film?' voor nieuwsgierige kinderen tijdens de herfstvakantie en de geplande verhuizing.
Lees verder
-
Tweede leven voor oude dia's
Ooit met veel liefde en geduld gemaakt, soms eindeloos vertoond, soms nooit en uiteindelijk vaak in dozen en tassen op zolder of in de kelder beland. Decennia later door kinderen en kleinkinderen teruggevonden die geen idee hebben wat ze er mee moeten doen.... Het betreft hier het lot van vele, vele dia's. Het Filmatelier gunt dia's -ook de uwe- een tweede leven. Het vergt wat knutselwerk, veel tijd en opnieuw een flinke scheut liefde en eindeloos geduld, maar het resultaat is de moeite waard.
Lees verder
-
Filmatelier doet weer mee aan de Dag van de Haagse Geschiedenis op 16 april
Lief & Leed is dit jaar het thema van de Dag van de Haagse geschiedenis die op zaterdag 16 april plaatsvindt. Dé plek bij uitstek waar Lief & Leed elkaar al meer dan 1oo jaar treffen is de bioscoop. Dus het Filmatelier doet ook dit jaar weer mee aan 'de Dag', met een informele lezing met veel beeldmateriaal over de geschiedenis van de Haagse bioscopen.
Lees verder
-
Persoonlijke ervaringen met het bombardement op Bezuidenhout in de filmfiguranten kaartenbak
Op 3 maart is het 70 jaar geleden dat de Haagse wijk Bezuidenhout tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Niet door de Duitse bezetter, maar door de geallieerden. Lees hier wat er in de filmfiguranten kaartenbak van het Haagse MAZ-film over het bombardement terug te vinden valt.
Lees verder
-
Filmrestauratie colleges en conferentie over kleur in stille films bij EYE
EYE organiseert de komende tijd twee interessante programma's voor de échte filmliefhebbers. Samen met Universiteit van Amsterdam presenteert EYE zes donderdagmiddagcolleges getiteld This is film! waarin filmrestauratie centraal staat. Van 29 tm 31 maart organiseert EYE The Colour Fantastic, een internationale conferentie over kleurgebruik in de stille film. Allebei zéér de moeite waard!
Lees verder
-
Aandacht voor Auto's & Films in Den Haag Centraal
Na een decemberpauze is het Auto's & Films programma op 24 januari, 28 februari en 28 maart weer terug in het Louwmanmuseum. Drie zaterdagmiddagen waarop een lezing door Elisa Mutsaers van het Filmatelier en een rondleiding door Peter Helbach van het Louwmanmuseum de bezoekers meenemen op een tocht door geschiedenis waar Auto's & Films elkaar steeds tegenkomen. Den Haag Centraal besteedde in de krant van 22 januari 2015 uitgebreid aandacht aan het programma.
Lees verder
-
Net verschenen: ebook De nieuwe bioscoopbezoeker
Onlangs is als ebook verschenen De nieuwe bioscoopbezoeker. Dynamiek tussen de acties van filmindustrie en politiek en de behoeften van bioscoopbezoekers in de periode 1996-2005. van Dorothee Verdaasdonk. Ze deed onderzoek naar de ontwikkeling van de filmindustrie met Nederland als zwaartepunt. In haar boek belicht ze de distributie- en exploitatiekant en kijkt ze naar de filmprogrammering en het profiel van de bioscoopbezoeker vanuit zowel een filmwetenschappelijke invalshoek als vanuit de sociale en economische wetenschappen.
Lees verder
-
Cadeautip: de Auto's & Films cadeaubon
Voor iedereen die op zoek is naar een origineel cadeau dat bij liefhebbers van klassieke films en/of klassieke auto's in de smaak zal vallen is er de Auto's & Films cadeaubon. De cadeaubon biedt de ontvanger toegang tot het Auto's & Filmsprogramma van Filmatelier en Louwman Museum op zaterdag 24 januari, 28 februari of 28 maart 2015. De bon kan voor één of meer personen worden gekocht.
Lees verder
-
7 okt - Bijeenkomst Haags Film & TV netwerk
Op dinsdag 7 oktober 2014 organiseert het Haags Film & TV Netwerk een interactieve lezing voor creatieve zzp-ers en freelancers met aansluitend een netwerkborrel. Om 19:30 uur geeft Maaike van Steenis haar lezing "4 succesfactoren voor kunstenaars en creatieven om meer te verdienen met hun werk" met actiepunten en praktische tips om meer te verdienen met het werk wat je doet.
Lees verder
-
Bioscoop Thalia eenmalig heropend
Voor het eerst sinds de sluiting in de jaren zeventig was het pand aan de Boekhorststraat 47 op 3 september 2014 weer even in functie als bioscoop. Als voorschot op het Voyage Fantastique Festival in oktober, werd in het voormalige Thalia theater historisch filmmateriaal over de buurt vertoond en werden mooie verhalen. Het publiek kon ter plekke herinneringen aan de buurt ophalen en delen met de andere aanwezigen. Het Filmatelier schetste een korte geschiedenis van de drie (of eigenlijk vier) oude bioscopen uit de Boekhorststraat.
Lees verder
-
Het Filmatelier heeft een MiniBieb
Sinds 3 september 2014 heeft het Filmatelier een MiniBieb aan de buitengevel hangen. Begonnen als filmbibliotheek, maar al snel getransformeerd tot een bieb met een zéér uiteenlopen assortiment. Het is een houten kastje gevuld met boeken die door iedereen die er wat van zijn gading vindt, gelezen kunnen worden. En wie zelf (film)boeken heeft die hij uit wil lenen, is van harte welkom ze in de MiniBieb te plaatsen. In de MiniBieb van het Filmatelier zijn ook de Haagse glossy Leven en verschillende kunsttijdschriften te vinden.
Lees verder
-
Regelneefje
Het Filmatelier heeft er een neefje bij, het is een Regelneefje! Voor al die leuke en interessante opdrachten die niets met film te maken hebben, maar wel de moeite waard zijn. Hij is bij uitstek geschikt om in te schakelen bij die dingen waar u (particulier of zakelijk) zelf maar niet aan toe komt of helemaal geen zin in heeft: opruimen, organiseren, plannen, uitzoeken, archiveren, enzovoort!
Lees verder
-
Verwacht: Film in Den Haag
Enquête - Graag uw medewerking! Film Atelier Den Haag werkt samen met Netrex en de Companje aan de ontwikkeling van het platform Film in Den Haag. Graag horen wij uw mening via deze enquête. U kunt klikken en hem direct invullen of hierna eerst meer lezen over de beweegredenen tot de oprichting van het platform.
Lees verder
-
Sluimerend vuur op Tong Tong Fair
Nog te zien tot en met 9 juni op de Tong Tong Fair op het Malieveld: de prachtige installatie van Péter Forgács SLUIMEREND VUUR. Met betoverende montages van privéfilms uit Nederlands-Indië, gemaakt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, herinneringen aan een land dat niet meer bestaat.
Lees verder
-
Vrolijk pasen!
-
Aquarel van Dufy uit de collectie van Ernst Lubitsch bij Haagse kunsthandel Ivo Bouwman te koop
Kunsthandel Ivo Bouwman biedt de aquarel Venise, le Grand Canal et le Pont du Rialto van Raoul Dufy uit 1938 te koop aan. Deze aquarel heeft een bijzondere link met de filmgeschiedenis. Het werk is namelijk afkomstig uit de collectie van filmmaker Ernst Lubitsch (1892-1947). Zijn elegante en sophisticated "Lubitsch touch" was in veel van zijn films te herkennen: Die Austernprinzessin, The merry widow, Ninotchka, The shop around the corner, Trouble in paradise, To be or not to be, etc.
Lees verder
-
Eenige wakkere jongens - nieuwste publicatie NIMH
Het Filmatelier assisteert al jaren bij de conservering van de celluloid filmcollectie van het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Onlangs promoveerde NIMH-onderzoeker Erwin van Loo op een onderzoek naar de Nederlandse oorlogsvliegers in de Britse luchtstrijdkrachten tijdens WOII. Zijn onderzoek is gepubliceerd in het boek Eenige Wakkere Jongens en de eerste druk is al uitverkocht! NIMH-collega Stephan Deiters maakte met archiefmateriaal van het NIMH een filmpje over de vliegers.
Lees verder
-
Cinetoko wordt 5
Sinds 2008 organiseert Cinetoko jaarlijks een aantal bijzondere filmavonden in Den Haag waar filmmakers vertellen over de totstandkoming van hun projecten. Het Filmatelier heeft verschillende keren in het voorprogramma een korte lezing over een filmhistorisch onderwerp mogen geven. Volgende maand viert Cinetoko zijn 5e verjaardag en het Filmatelier doet weer mee!
Lees verder
-
Russische film staat centraal in Filmhuis Den Haag
De komende weken staat elke woensdagavond vanaf 19.30 uur de Russische cinema centraal in Filmhuis Den Haag. Erik Daams stelde een programma samen van bijzondere zwijgende films met levende muziek én stelde een cursus Russische Cinema samen. Het blijkt dat Eisensteins klassieker Pantserkruiser Potemkin nog nooit aan het Spui is vertoond, en dat wordt nu goedgemaakt, ook nog eens in combinatie met een interessante cursus over de Russische cinema die woensdag 16 oktober van start gaat.
Lees verder
-
Website Eric Schneider online op LevenLangTheater.nl
In opdracht van producent Interakt werkte het Filmatelier de afgelopen maand aan een nieuw portret in de serie Een Leven Lang Theater. Op 30 augustus is de website over acteur, schrijver, regisseur Eric Schneider online gegaan. Die dag vierde Schneider bovendien zijn 79ste verjaardag met een feestelijke presentatie van zijn debuutroman Een tropische herinnering in de Koninklijke Schouwburg.
Lees verder
-
Cinetoko #27 met Guido van Driel
Op woensdag 12 juni is er weer een nieuwe aflevering van Cinetoko in het Korzo Theater. Hoofdgastspreker is Guido van Driel die met veel succes zijn stripverhaal "Om mekaar In Dokkum" als basis gebruikte voor zijn eerste lange speelfilm De wederopstanding van een klootzak. In het voorprogramma een korte lezing van het Filmatelier over de geschiedenis van de innige relatie tussen de film- en autoindustrie in Amerika. Lees verder
-
Oproep: EYE zoekt vrijwilligers in nitraatdepot
Heb je altijd al eens in die oude nitraatfilmblikken willen kijken? En een nitraat filmkluis van binnen willen zien? Ben je niet vies van een beetje sjouwen, bukken, trapjes op en af te gaan? En heb je in de week van 3 t/m 7 juni een dag of meer de tijd? Meld je dan aan als vrijwilliger bij EYE om te helpen met het tweejaarlijkse 'onderhoud' van de nitraat collectie die in een bunker in Heemskerk wordt bewaard.
Lees verder
-
Uit Kasten & Kluizen in Den Haag Centraal
Lees hier het artikel dat Bert Jansma schreef in Den Haag Centraal (8 maart 2013) over de derde aflevering van Uit Kasten & Kluizen op 10 maart in Filmhuis Den Haag. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid programmeert de middag waarin de Haagse middelbareschooljeugd uit de jaren zestig centraal staat. Mediahistoricus Bert Hogenkamp maakte de selectie, filmmaker Nico Crama is die middag speciale gast.
Lees verder
-
Oproep: zoektocht naar amateurfilmbeelden uit 1932
In 1932 werd in Den Haag een spectaculair evenement georganiseerd: de ‘Indische Tentoonstelling’, met gedetailleerde replica’s van de meest markante architectuur uit Nederlands-Indië. De tentoonstelling was de grootste die Nederland tot dan toe had gehad en trok 400.000 bezoekers. Er moeten toen amateurfilmers zijn geweest die opnames hebben gemaakt. Kennisnetwerk Sporen van Smaragd is op zoek naar deze beelden.
Lees verder
-
Uit Kasten & Kluizen in De Posthoorn
Pauline Aarts schreef in de Posthoorn van 9 januari 2013 een artikel over het nieuwe Haagse filmarchiefprogramma Uit Kasten & Kluizen dat vanaf zondag 13 januari elke tweede zondagmiddag van de maand in Filmhuis Den Haag te zien is.
Lees verder
-
Uit Kasten & Kluizen bij TV West Vandaag
-
Auto's en Films in de pers
Journalist Olivier van Nooten schreef voor Den Haag Centraal een artikel over het Auto's en Films programma van het Louwman Museum en Film Atelier Den Haag. Het verscheen in de krant van 16 november 2012.
-
Oplossing puzzel: Wie herkent de sterren en hun auto's?
Wie herkent de sterren, de auto's en de films? Onder de goede inzendingen is een dvd van de film Sunset Boulevard van Billy Wilder uit 1950 verloot. Met prachtige hoofdrollen voor natuurlijk Gloria Swanson en William Holden, maar ook een glanzende bijrol voor de Isotta Fraschini Tipo 8A, bestuurd door niemand minder dan Erich von Stroheim.
Lees verder
-
Film in Den Haag in de pers
Journalist Olivier van Nooten schreef een artikel over de lezing + wandeling 'Film in Den Haag' dat op vrijdag 20 januari 2012 in Den Haag Centraal verscheen.
Lees verder
-
NIeuwe theatersite: André van Duin
|
De liefde voor en kennis van film en geschiedenis vormen de rode draad die alle werkzaamheden binnen Film Atelier Den Haag verbindt.
Summary in English
/ Meer
Recente projecten
|